Informationsträffen Båtmässan 2015-02-04

  • 8 feb 2015

image: Informationsträffen Båtmässan 2015-02-04

Ett 50-tal seglare slöt upp på informationsträff för Tjörn Runt by COWI deltagare på Båtmässan.

Kvällens moderator var Lars W Gustavsson från dagensbatliv.se som lotsade deltagarna och talarna genom kvällens agenda.

Vision och medarrangören Templar

Lars Berglund inledde med att berätta om arbetet att ta fram en vision till Tjörn Runts 60 årsjubileum 2023. Vi vill att det ska bli en Tjörn Runt-vecka som är den självklara mötesplatsen. Visionen ser vi uppnås stegvis genom olika arrangemang och aktiviteter rörande:

  • Kappseglingen, det som rör själva kappseglingen och deltagarna.
  • Kringarrangemang, det ska finnas något för alla så som deltagare med familjer, boende, besökare samt partners och företag.
  • Arenan, att bygga upp ett Race Center i anslutning till StSS anläggning och knyta aktiviteterna till Stenungsund och Tjörn. inför Tjörn Runt-veckan, den självklara mötesplatsen

För att kunna förverkliga visionen har vi sökt och funnit en medarrangör i Templar Event. Mikael Holgersson från Templar berättade att målet med samarbetet är att öka upplevelsen både på vattnet och på land för seglarna, anhöriga och publik. Det är ett långsiktigt arbete att utveckla arrangemanget. Under 2015 kommer det inte att märkas så många förändringar men det måste synas på ett bättre sätt att det är kappsegling Runt Tjörn. 

Templar har arbetat med ideella föreningar tidigare. Bland annat var de en del i när Partille Cup flyttade sitt arrangemang från Partille till Göteborg. En viktig nyckel i arrangemang som har drivits ideellt är att ha kvar hjärtat och känslan som finns i en klubb. Och det är viktigt att jobba med arrangemanget för att stärka kappseglingen eftersom den hänger ihop med klubb.

Vad tyckte seglarna om Tjörn Runt 2014?

Carin Kling redovisade uppföljningen av Tjörn Runt 2014. Enkäten skickades ut till 398 st. som var anmälda, 245 st. svarade på enkäten (62 %). Av de som svarade hade ”medelseglaren” seglat Tjörn Runt 1 till 5 gånger i en kölbåt ≤28 fot. Resultatet i enkäten ger en fingervisning av vad seglarna tyckte om 2014 års upplaga. Seglarna tycker fortfarande att det är roligt (47 %), nytänkande (21 %) och utmanande (24 %) att segla motsols runt Tjörn. Men andelarna har sjunkit mot hur svaren såg ut 2013, roligt (62 %), nytänkande (44 %) och utmanande (40 %) När det gällde frågan om vilket håll Tjörn Runt ska seglas vägde start på Askeröfjorden över med 48 % av svaren mot 40 % för start på Stigfjorden.

Tjörn Runt by COWI 2015

Tävlingsledaren Anders Torén berättade om nyheter och förändringar i 2015 års upplaga. Det blir åter race center på Stenungsunds Segelsällskap, skepparträffarna och prisutdelningen kommer att hållas på Stenungsbaden. Vi samlar åter arrangemanget som under de två senaste åren har upplevts som splittrat av deltagarna.

Lilla banan TjR 2015

Lilla banan Tjörn Runt by COWI 2015

Utifrån tävlingsledningens utvärdering och seglarnas synpunkter i uppföljningen har vi beslutat att åter segla medsols runt Tjörn med start på Askeröfjorden och mål Stigfjorden. Det blir även gemensam banbegränsning för Stora och Lilla banan mellan Tjörn och Kärsön/Dyrön samt Björholmen där även mellantiden ligger. SRS uppdelningen mellan stora och lilla banan är satt till 1,250 eller över 26 fot. En tanke är även att ha en paus i startförfarandet mellan Stora och Lilla banan för att sprida ut i båtarna genom Kyrkesund

Anders informerade även om den föreslagna nya bansträckningen för Stora banan som har en rundning i Getskär, ingen rundning vid Marstrand, banbegränsning insidan och utsidan Pater Noster skären samt en rundningspunkt vid Bredbåden för att möjliggöra vägval att gå innanför/utanför Härön. Deltagarna fick frågan om den föreslagna rundningspunkten vid Bredbåden var bra och om alla båtar ska tvingas in i Kyrkesund?

Stora banan TjR 2015-02-04

Förslag Stora banan Tjörn Runt by COWI 2015-02-04

Några av deltagarna förde fram att det är positiva med nya taktiska möjligheter och därmed roligare segling. Men varje rundning och begränsning innebär att det blir mer av ”följa John” och mindre taktiska utmaningar. Några seglare framförde även för- och nackdelar kring bansträckningen utifrån var publiken finns idag, att nya platser som bör lyftas fram för publiken samt önskan om ”mindre grus och mer fart”. De framhöll även att det bör vara så få begräsningar som möjligt. En rundning av Hätteberget föreslogs, då behövs ingen banbegränsning kring Pater Nosterskären och därmed blir det en fri bansträckning norr ut. Bör vara valfritt om man på Stora banan vill gå utanför eller innanför Härön.

När det gäller vilka SRS-tal som ska gälla för de olika banorna framförde många att 1,25 är för högt. Seglarna framförde att i utvärderingen 2013 sågs 1,20 som en bra gräns. Möjligtvis kan gränsen ligga på 1,22. Samtidigt framfördes att många vill segla Lilla banan för att man alltid har gjort det och inte behöva tvingas ut på Stora banan.

En deltagare förde fram att det inte behövs någon begränsning vid inloppet till Stigfjorden om man i stället har en begränsning vid mellantiden så att alla måste passera norr om/på styrbord sida om båten som tar mellantiden. En annan förde även fram att det behövs marknadsföring i Göteborg och publiceringar av resultat i G-P. Och en tredje önskade en tillfartssegling från exempelvis Lysekil.

Cruisingklass?

Moderatorn Lars kastade även ut en fråga om det ska vara en cruising klass? Och det tyckte deltagarna med förslaget i egna starter och med exempelvis valet att segla med eller utan spinnaker.

Förslaget att ha en paus mellan starterna i Stora och Lilla banan för bättre plats i Kyrkesund menade deltagarna inte behövs om kravet på rundning av Bredbåden tas bort. Men pausen kanske kan behövas ändå eftersom det kan bli stockning vid inloppet till Stigfjorden.

Stora banan och SRS gränserna fastställs i maj

Anders poängterade att anmälan är öppen men att den slutliga bansträckningen ska vara bestämd till maj då den officiella inbjudan går ut. Det som är bestämt är att är medsols runt Tjörn, två banor och att Stora banan rundar i Getskär. Tävlingsledningen ska överväga synpunkterna rörande SRS gränsen och sträckningen av Stora banan.

Tävlingsledningens presentationen om Tjörn Runt by COWI 2015 på Båtmässan (pdf 739 kB)