Tjörn Runt, 50-års jubileum 2013

  • 10 feb 2012

Under 2011 inleddes planeringen inför jubileet 2013. Många tankar har väckts och bearbetats och en del inriktningsbeslut har tagits. Från seglarna har det höjts allt starkare röster för att seglingarna borde omges med mer festligheter, både före och efter tävlingen. De menar att det skulle locka fler seglare att komma tidigare och stannade längre. Man önskar också, från framför allt de som seglar större båtar, att segla en längre sträcka. Vi har försökt att tillmötesgå dessa önskningar.

Vi jobbar nu med följande planer:

• Seglingen genomförs i motsatt riktning, motsols. Det innebär målgång i Stenungsund vid det ordinarie startområdet. Det ger åskådarna möjlighet att följa upploppet mot mål med spännande dueller mellan båtarna. Och efter målgång är seglarna redan i Stenungsund.  Själva seglingen delas in i en större och en mindre klass. Den större klassen seglar en längre sträcka genom att gå ner till Hätteberget utanför Marstrand.

• Möjligheter för intresserade, som inte har egen båt, att få segla med i annan deltagande båt.

• Anordna kurser i kappsegling och meteorologi samt prova-på-seglingar med start 2012.

• Tävlingscenter för tävlande, press och allmänheten med förhoppningsvis även ett öltält för trevlig samvaro.

Tillfartssegling och aktiviteter

För att ytterligare locka till deltagande arrangeras en speciell tillfartssegling under torsdagen före Tjörn Runt. Tillfartsseglingen ska ha målgång i Skärhamn på Tjörn med festligheter under kvällen. Det hoppas vi lockar fler långväga och utländska seglare. Inom både Tjörns och Stenungsunds kommuner organiseras nu arbetsgrupper där kommunerna tillsammans med affärsmännen och andra organisationer lägger upp egna program för festligheterna. Planer finns på fler möjligheter för övernattningar för båtbesättningar, campare och besökare. Aktiviteter av olika slag för både vuxna och barn ska erbjudas.

Träffa oss på Båtmässan

Arrangörskommittén för jubileet kommer att finnas i StSS monter på Båtmässan för att svara på frågor, ta mot synpunkter och idéer. Arrangemangen kommer även att presenteras på informationsträffen med seglarna för att bland annat förankra arrangemanget.

Bo Bäckman

Projektledare Tjörn Runt 50 år

Länk till: Skeppet 1/2012