Berntsson Sailing Team 2:a på Bermuda

  • 10 okt 2011

24 toppbesättningar i matchracing skulle efterkvalseglingarna bli 12st. 6 av dessa fick seglga repechage omgång varav 2 besättningar gick vidare till kvartsfinal tillsammans med de 6 direktkvalificerade. Teamet lyckades vinna sin kvartsfinal mot Finländaren Staffan Lindberg

I semifinalen ställdes teamet mot italienaren Francesco Bruni. Återigen var det hårda vindar i Hamilton Harbour vilket genererade i tuffa matcher. Bruni seglade aggresivt och Berntsson Sailing Team drog på sig ett straff i den första prestarten. Men efter bra vägval på kryssarna kunde teamet dryga ut sin ledning för att ta sitt straff vid målgång. Bruni gjorde en comeback och vann det andra racet med knapp marginal. Det var inget som fick Berntsson Sailing Team på fall då de kom tillbaka och vann de två följande racen. Därmed var teamet klara för final i Argo Group Gold Cup.

I finalen var det Torvar Mirsky med besättning som stod för motståndet. Under sin väg till final hade Mirsky vunnit både kvartsfinal och semifinal med klara 3-0 mot sina motståndare. I första finalracet drog Berntsson Sailing Team på sig ett omdiskuterat straff vid första kryssmärket. Det var en styrbord-barbord situation där det svenska teamet rammade Mirskys båt precis vid rundningen. Berntsson Sailing Team seglade snabbt på länsen ner och kom ikapp Mirsky men blev uppluffade och fick ett andra straff. När ett team får sitt andra straff måste detta tas med en gång. Under en strafftagning på läns så måste toppen av spinnakern vara under gooseneck vilket dommarna inte tyckte svenskarna hade. Så det vara bara att snurra vidare. Trots alla extra varv så var Berntsson Sailing Team hack i häl på Mirsky. Men med ett straff kvar att ta så var uppgiften för svår. Under andra racet gjorde Johnie med besättning en bra start och seglade sedan ifrån motståndaren mot en ohotad seger. Därefter vann teamen var sitt race så nu var ställningen 2-2 inför den 5:e och avgörande matchen. En match som till stor del avgordes i starten. När det var 45 sekunder kvar till start så var Berntsson Sailing Team till lovart om Mirsky. Det verkade som om att svenskarna var låsta över lovarts layline så de gick på en sista snurr för att komma loss. När manövern var genomförd så gick vinden vänster vilket gav ett starkt läge till Mirsky som var till lovart om svenskarna. Teamet jagade hårt runt banan men det räckte tyvärr inte hela vägen fram.

- Det är aldrig roligt att sluta med en förlust men vi är enormt nöjda med en 2:a plats på en VM deltävling, säger Johnie Berntsson. -Speciellt nöljd är jag med hur vi har vuxit som tream under hela säsongen, vi har en dubbelt så stor uppsättning som många av de andra teamet, dvs 9 personer, som vi altinerar mellan de olika tävlingarna. Nu när teamet har seglat 6 delseglingar har vi börjat bli samkörda och ser med spänning fram emot kommande seglingar, avslutar Johnie.

I och med sin andraplats tog teamet 20 viktiga VM tourpoäng och klättrade till 7e plats på VM rankingen. Den sista tävlingen går i Malaysia i slutet av november.

Berntsson Sailing Team på Bermuda

Johnie Berntsson - Skeppare

Johan Barne - Taktiker/fördäck

Björn Lundgren - Storsegeltrim

Oscar Angervall - Jib/spinnakertrim


www.berntssonsailingteam.se
www.wmrt.com
www.bermudagoldcup.com