Anna Kjellberg, ett vitaminpiller på StSS årsmöte

  • 25 feb 2010

På onsdagkvällen var det årsmöte i StSS, Stenungsunds Segelsällskap, det 46:e i ordningen. 2009 blev ett bra år för klubben med bra ekonomi, många lyckade regattor, en växande ungdomsverksamhet och ett Tjörn Runt som ökat antalet deltagare för tredje året i rad och dessutom, tack vare en del äventyrligheter i 2009 års tävling, spreds till hundratusentals webbTV-tittare runt om i världen. Utsikterna för 2010 ser lika bra ut. Ett tecken på att konjunkturerna har vänt och att tiderna förbättras är att klubben har fått fler nya partners som kommer att bidra till en positiv utveckling. Även en ideell förening är beroende av intäkter.

Ett par extraordinära insatser belönades under kvällen. Klubbens Beata Törneman, som representerade Sverige i Optimist-VM i Brasilien, visade bilder från seglingarna i Rio och fick ta emot ett hederspris.
Det fick Urban Ristorp också, Urban med besättning blev världsmästare i IOD i somras. IOD-VM gick i Stenungsund under den kanske allra finaste sommarveckan med sol, vind och värme. 

En nyhet är att StSS ordförande Lars Berglund, som aviserat sin avgång under flera år, nu har bestämt sig för att avgå som ordförande. En ersättare kommer att utlysas på ett extra årsmöte i sommar, till dess håller vice ordförande Anders Thorén i klubban. Anders tackade Lars för alla år som ordförande.

Kvällen avslutades med att Anna Kjellberg, just nu med Sveriges vassaste kvinnliga matchracingbesättning, visade bilder och berättade om året som gick och året som kommer. Anna Kjellberg är en av de seglare som Svenska Seglarförbundet matchar mot OS i London 2012. Den andra här ifrån Västkusten är Linda Rahm. Båda har som så många andra elitseglare fostrats i Lerum, Lerums Segelsällskap och Lerums Seglargymnasium.
När Anna inte seglar jobbar hon på havet som kustbevakare.

Anna Kjellberg slog igenom med dunder och brak när hon blev tvåa i Match Cup Sweden 2008, en bedrift som hon upprepade 2009. För övrigt NM-guld i matchracing 2008, VM-brons och SM-guld matchracing 2009. Och i dagarna har det avslöjats att Anna Kjellberg med besättning kommer att få en av Seglarsveriges mest prestigefyllda utmärkelser för sina insatser 2009 – Reimerspokalen. Och tjejen har precis fyllt 26 år!

Matchracing för damer är ny OS-gren 2012 och det är bara en svensk besättning som har chansen att komma dit. Båtarna som kommer att seglas är Elliot 6.0, en båt med tre mans besättning. Anna Kjellberg kommer att börja seglingsträningen så fort som isarna släpper, till dess är det gymmet som gäller. Anna berättade, lite i smyg, att hon ibland går upp på nätterna och dricker proteindrinkar. Det här kommer nog att gå bra.