Årets sista torsdagsträff med lucior och nostalgi

  • 11 dec 2009

Traditionellt firade ett 40-tal medlemmar Lucia tillsammans med lucior från StSS. Kvällen fortsatte med lite nostalgi.

Luciorna inledde med skönsjungande jul- och luciasånger med ackompanjemang från Eva Uckelstam. Därefter blev det kaffe med lussekatter och pepparkakor.

Lucior StSS 2009

Skrönor och härliga profiler

Torsten Hartzell inledde nostalgipratet och fick god hjälp av Stig Hilmersson, Karl-Melker Oskarsson, Lars Molin och Hans Urban Holm m.fl. Många historier och anekdoter från gamla Stenungsund blandades med en och annan skröna. Det har onekligen funnits många härliga profiler i Stenungsund och på Stenungsön under åren.

Trankokeri, sillsalteri och simskola

Karl-Melker höll sig inte enbart till historier utan hade även lite historia att berätta. Han berättade att under sillperioden under 1700-talet fanns det ett trankokeri och sillsalteri där StSS anläggning nu ligger på Nösnäs. Efter sillperioden revs alltihop och sedermera blev det simskola, vilket många av oss minns.

Det finns onekligen goda författare bland våra nutida medlemmar. Karl-Melker har gett ut en ny bok om sitt liv med seglingen och Stig Hilmersson har varit med och skrivit ner historien om alla butiker i Stenungsund.

Båda dessa böcker finns nu att köpa – utmärkt julklapp för många Stenungsundsbor!