Resultat enkät om banbegränsning Tjörn Runt

  • 17 okt 2009

Tävlingsledningen har nu sammanställt resultaten av enkäten om banbegränsning på Tjörn Runt. Av de 675 seglare som fick enkäten svarade 330, en svarsfrekvens på 49 procent.

Skall det vara banbegränsning på Tjörn Runt?

Frågan om banbegränsning på Tjörn Runt har tidigare väckts av vissa seglare ur rättvisesynpunkt, att alla båtar skall segla samma väg för att resultaten skall vara mer jämförbara. Efter årets vindrika Tjörn Runt har frågan väckts ur ett säkerhets- och skadeperspektiv. Dels kan det bero på den mer sydlig vindriktningen i 2009 års Tjörn Runt som försvårade passagen kring Klädesholmen. Men det kan också bero på de diskussioner som först på olika bloggar och hemsidor samt de filmklipp som spritts på Internet.

För att få en nyanserad bild av vad seglarna tycker valde tävlingsledning för Tjörn Runt att skicka ut en enkät, via webben, till 675 seglare som uppgett e-postadresser i sin anmälan för Tjörn Runt 2008 och 2009. Totalt svarade 330 seglare, en svarsfrekvens på 49 procent.

Vad tyckte seglarna?

På frågan om banan skulle begränsas i trånga sund vill 63 procent av seglarna inte se en banbegränsning, 11,2 procent vill ha banbegränning för vissa kategorier av båtar och 25,8 procent för alla båtar.

På frågan om seglarna vill ha två olika banor svarade 86,7 procent nej och endast 13,9 procent ja.

Däremot ansåg 50,7 procent av seglarna att det behövs mer information om svårigheter och risker över lag i Tjörn Runt.

Vad tycker tävlingsledningen?

Av svaren framkom med tydlighet att seglarna inte önskar någon banbegränsning på Tjörn Runt. Med stöd av seglarnas synpunkter väljer tävlingsledningen att bibehålla det format Tjörn Runt har idag. Däremot kommer vi att arbeta för att sprida informationen om säkerhet samt svårigheter och risker bland seglarna.

Följ länken för hela resultatet för enkäten om banbegränsning på Tjörn Runt (MHTML-dokument).