Skagerrak cup väckes till liv

  • 8 jan 2009

Helly Hansen Skagen Race blir en del av Skagerrak Cup som nå skal revitaliseres. GKSS, NORC, Bærum Seilforening, KNS og Stenungsund Segelsällskap går sammen om å løfte den gamle norsk-svenske tradisjonen.

Skagerrak Cup var tidigare en del av den ärovärdiga havklassikern Skaw Race. De senaste åren har det inte varit något större intresse för cupen, men i fjol tog eldsjälar inom Færderseilasen, Tjörn Runt og Göteborg Offshore Race det första steget till att lyfta fram cupen.

Under 2009 skall ännu mer fokus sättas på serien och nu har också Helly Hansen Skagen Race inkluderats i regattaserien. Därmed är det fyre stora regattor – två på varje sida av gränsen – som är med.

Serien seglas i ORC Club, det är tre regattor som räknas och skepparna skall anmäla sitt deltagande i Skagerrak Cup till regattorna för att få vara med.

 

Regatta

Start

Organiseras av

HH Skagen Race

20 maj

Bærum Seilforening

Færder Race

12 juni

KNS

Tjörn Runt

15 augusti

Stenungsunds Segelsällskap

Göteborg Offshore Race

18 september

GKSS

Bærum Seilforening är mycket nöjda med att de har blivit en del av Skagerrak Cup.

- ORCs mätregler samler några av de bästa storbåtseglarna i Norge och Sverige, och det är mycket roligt att vi är med i denne serien. Framför allt hoppas vi på att detta grepp kan få svenskarna, och kanske några danskar, tillbaka till HH Skagen Race, säger Christian Gundersen, regattaschef för HH Skagen Race i Bærum Seilforening.

Han räknar med mellan 350 och 400 båtar på startlinjen utanför Åsgårdstrand den 20 maj 2009.

Prisudelingen för Skagerrak Cup 2009 sker i samband med Göteborg Offshore Race i Marstrand i september.

- Det är båtar med rating ORC Club GPH mindre än 710 som kan vara med i Skagerrak Cup. De som inte har ORC Club mätbrev kan vända sej till Per Bøymo i KNS så har han lovet å hjälpa till.

Per Bøymo - Tel. +46 92226418

per@kns.no