Optimist EM 2008 dag 5 & 6

  • 1 jul 2008

2008-07-01 - andra tävlingsdagen Summering av första dagen var sådär, summering av andra dagen väntar vi med till tredje dagen! Idag gick det troll i allt, alltid fel kant vid vindskiften eller ingen vind alls i mitten.

EM 2008 tjejernas start dag 2

Tjejernas start dag 2. Foto: Gerard Törneman

Dagens började helt perfekt med klarblå himmel och en strålande sol, så förutsättningarna för en bra vind och spännande seglingar var återigen de allra bästa. Men sedan kom molnen på fel ställen med byiga vindar och vrid på upp till 30 grader som en följd.

Kärrkaos i Garda

Kärrkaos i Garda. Foto: Gerard Törneman

Nu åker seglarna tillbaks till Villa Stella och slickar sina sår (och baddar bonnabrännan) och kanske lyssna på väggarna, där finns säkert ett och annat tips att hämta.

I övrigt kan vi rekommendera en tur till Limone, färjan passerar förbi tävlingsområdet med perfekt utsikt, men tyvärr lite för fort. Men betydligt billigare än åskådarbåten, som kostade 25 Euro i timmen. Livet är surt ibland, även för åskådarna.

I morgon kan det bara bli bättre !!!!

Dagens fråga: Var fanns Italiens nordligaste citron odlingar fram till början av 1900 talet. Och varför slutade de med odlingarna.

Första Em kappseglingen på Riva del Garda

Dagens började helt perfekt med klarblå himmel och en strålande sol, så förutsättningarna för en bra vind och spännande seglingar var de allra bästa. Tre seglingar var planerade för pojkar och för tjejer, men något hände med vinden. Den berömda Oran kom aldrig riktigt igång, första start gick klockan halv tre, så det blev bara två seglingar för respektive grupp. Som vanligt i skiftande vindar var det svårt att bedöma vilken kant som var bäst, några vindskiften ställde till det rejält för några av våra seglare.

Svenska teamet hade i alla fall pool position vid sjösättningen och som vid ett givet klockslag rullade hela optimistlavinen igång och då gällde det att inte ha glömt några grejer, som t.ex. centerbord eller solglasögon eller något annat väsentligt.

Coach Lukas slog nog i alla fall världsrekord i byte av mastfot. Emil hade oturen att knäcka sin ute vid starten, så det blev ett race in till hamnen med optimistjollen på släp och snabbt, med god norsk hjälp, skruva loss den gamla och sätta dit en nyinköpt. Bra teamwork mellan Norge och Sverige.

I morgon ny dag med nya friska tag och förhoppningsvis friskare vindar.

Dagens fråga: Hur djup är Gardasjön räknat från Medelhavets yta?