StSS arrangerar H-båts SM 2008

  • 12 dec 2007

I juni 2008 kommer StSS att arrangera SM i H-båt. Ett mästerskap som beräknas locka minst 30 besättningar att göra upp om pokalen på Hakefjorden.

Stenungsunds Segelsällskap tillhör Västkustens Seglarförbund och har sin anläggning liggandes centralt, direkt söder om tätorten Stenungsund. Mest känt är Stenungsund kanske som Sveriges Petrokemiska centrum, med ett antal stora företag inom olje- och plastindustrin och ligger ca.5 mil norr om Göteborg. Stenungsund www.stenungsund.se är en ung kommun och med sitt geografiska läge vid Hakefjorden, så har båtlivet blivit en central syssla för kommunens innevånare.

 

StSS är ett aktivt segelsällskap med nära 1000 medlemmar, där det finns många aktiva inom både jolle- och kölbåtssegling. StSS bildades 1964, året efter det första Tjörn Runt seglades. StSS är kanske mest känd för sitt Tjörn Runt, vilket 2008 kommer att seglas för 45:e året. StSS har ett renommé som en bra arrangör och har en rutinerad stab av funktionärer sedan många år.  StSS tilldelades 1998 priset för Bästa arrangör av Svenska Seglarförbundet.

 

På Hakefjorden finns ypperliga, skyddade seglingsvatten för både kölbåt/jollar och det huvudsakliga seglingsområdet ligger söder om Snöholmarna, med 10 minuters utsegling från StSS anläggning. StSS har under åren arrangerat många stora tävlingar, däribland flera SM för olika klasser i kölbåt och jolle under det senaste decenniet. Årligen arrangeras utöver Tjörn Runt, en stor internationell jolleregatta i april, SSOCS/SSECS-regattan.

 

StSS jobbar hela tiden med att utveckla sin anläggning och den består numer av en egen skyddad hamn, samt kran för sjösättning med nybyggd nerfart för att underlätta sjösättning. På anläggningen finns också klubbhus med omklädningsrum och dusch, samt stora sjöbodar och en regattaexpedition. Klubben förfogar över ett stort antal funktionärsbåtar.

 

Det finns flera möjliga boende i Stenungsund och det närmaste ligger bara 100 meter från StSS anläggning, vilket är Stenungsbaden Yacht Club med hotell och restaurang. Det finns även möjlighet för boende på camping eller vandrarhem, i direkt närhet till StSS anläggning.

 

På promenadavstånd norr om StSS anläggning ligger Stenungs Torg www.stenungstorg.se ett stort köpcenter med affärer, restauranger, biograf, bibliotek, banker, apotek, tandläkare och läkarmottagning.

 

H-båten har, sedan den introducerades i Sverige, varit en mycket populär och flitigt kappseglad båttyp i Stenungsund och flera av de svenska mästarna i H-båt kommer från StSS (senast 2006).

 

De aktiva kappseglarna av H-båt har återigen ökat de senaste åren i StSS och flera duktiga jolleseglare har numer egna H-båtar som de kappseglar.

 

Väl mött i Stenungsund 2008!

Tävlingsledningen